Sabır ve Sebat

Sabır ve Sebat

16.11.2019 683

Sabır: Birşeyin tamamlanması ya da sonuçlanması için bekleme gücü; Sebat: Bir şeyi tamamlamak ya da sonuçlandırmak üzere gösterilen dayanıklılık gücü.
 
"Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır. Başla, usanmadan devam et, dağı bile devirebilirsin." Özdeyişinde meyveden kasıt, tamamlanma ya da sonuçlanmadır. Yani beklemek zordur, bazen çok zor olur, ama tabii tamamlanınca ya da sonuçlanınca bundan sevinç duyarız. Dolayısıyle "üff" demeden beklemesini öğrenmeliyiz. Aynı şeyi sebat için de söyleyebiliriz. Gereken dayanıklılığı göstermek çok zor gelebilir, bize gerçekte acı da verebilir; tamamlanınca yahut sonuçlanınca da bu acıyı bize unutturacak kadar bir sevinç duyabiliriz.
 
Yukarıdaki özdeyişin ilk cümlesi sabırla ilgilidir, ikinci cümlesi ise sebatla ilgilidir. Sebat eden dağı bile devirebilir. Burada önemli olan kaba güç ya da hız, sürat değil, bıkmadan aynı şeyin üzerinde odaklanmayı sürdürmek ve buna dayanabilmektir
 
Allah, başımıza gelen olaylara bakmaz, nasıl bir tavır takındığımıza bakar. Saflık, Sabır ve Sebat üç önemli erdemdir. Bunlara sahip olanlar erdemli ve bilge insanlardır. Onlar dalgalarla boğuştukları zaman sevinirler, çünkü kıyının yakında olduğunu bilirler.