Proje Detayları

13.12.2019 609

                                                               TC

BATMAN VALİLİĞİ

BATMAN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

BİLİŞİM ARAÇLARININ BİLİNÇLİ KULLANIMI

PROJESİ

I.            PROJE ÜYELERİ:

TBM Formatörleri

1.      Sedat KURT (Teknoloji Bağımlılığı Formatörü)

2.      Sultan GÖKER TAŞ (Madde Bağımlılığı Formatörü)

3.      Cevat TAŞ (Alkol Bağımlılığı Formatörü)

4.      Fırat Emre ALP (Sağlıklı Yaşam Formatörü)

5.      Abdulkadir YÜKSEL (Sigara Bağımlılığı Formatörü)

6.      Mehmet KARDAŞ  (Teknoloji Bağımlılığı Formatörü)

 

II.            SLOGANLAR

      "Bilişim Araçlarını Bilinçli Kullan"

"İnternetle Hayatını Kolaylaştır, Zorlaştırma"

"Kontrollü ve Ölçülü Erişime Evet"

"Güvenli Erişimle Yarınlara Bağlan"

"Bağlan Ama Bağımlı Olma"

 

III.            PROJEYE DAİR GENEL BİLGİLER

Teknoloji kullanımı yaşamımızı kolaylaştırdığı gibi bizleri çeşitli sorunlarla karşı karşıya getirmektedir. Kontrolsüz teknoloji kullanımı bireyin fiziksel ve zihinsel aktivitelerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini engellemektedir. Zihinsel yetilerini kullanmayan ve geliştirmeyen bireyde ister istemez bilgiyi öğrenmeyle ilgili problemleri de kaçınılmaz hale getirecektir.

      Günümüzde öğrencinin akademik başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biri teknoloji araçlarının bilinçli ve amacına uygun bir şekilde kullanılamamasıdır.  Bilişim araçlarının eğitim ortamlarında amacına uygun kullanıldığında öğrenme sürecini daha kısa ve kalıcı hale getirdiği, birden çok duyu organına hitap ettiğinden dikkat ve motivasyonu arttırdığı bilinmektedir.

     Teknoloji doğru kullanılmadığında çeşitli olumsuzlukları beraberinde getirecektir. Saldırganlık, obezite, görme ve kas-iskelet sistemine ilişkin fizyolojik sorunlar, sosyal gelişimde olumsuzluklar ve bağımlılık gibi birçok olumsuz durumları beraberinde getireceği bilinmektedir. Tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırma, teknolojik araçlara dönük bilinçli davranış geliştirmek için "Bilişim Araçlarının Bilinçli Kullanımı" projesini hazırlama ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

 

 

 

IV.            PROJE GELİŞTİRME SÜRECİ

2017-2018 eğitim-öğretim yılında Batman Mevlana Anadolu Lisesinde Rehber

Öğretmen Sedat KURT Matematik Öğretmeni M Murat ÖZEKİNCİ ve Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni Remzi ATAMAN "Derste Telefonum Dikkatimi Dağıtamaz" projelerinin pilot uygulamasını iki sınıfta yaptıktan sonra okul müdürü İdris YALÇIN ile 2018-2019 eğitim-öğretim yılında bu proje tüm sınıflara uygulanarak okul geneline yaygınlaştırılmıştır.

    İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut KURTARAN başkanlığında toplanan TBM formatörleri ilimizde bu projeyi uygulayan Mevlana Anadolu Lisesi uygulamasının örnekleri incelenerek il geneli için başlatılan Bilişim Araçlarını Bilinçli Kullanma Projesinin alt yapısını oluşturmuştur.

 

V.            PROJE UYGULAMA SÜRECİ

    Projenin sağlıklı yürütülebilmesi için Batman Mevlana Anadolu Lisesi uygulaması detaylı incelenip süreç yapılandırılmaya başlandı. TBM Formatörleri 23-27 Eylül 2019 tarihleri arasında Mevlana Anadolu Lisesi rehberlik servisinde projeyi geliştirmeye başladılar.

    Teknoloji Bağımlılığıyla Mücadele İl/İlçe/Okul Komisyonları oluşturulup sistemli çalışmalara gidildi. Oluşturulan İl Eylem Planında (EK-1) komisyonların kimlerden oluşacağı detaylandırıldı.

    "Okullarda Bilişim Araçları Kullanım Yönergesi" (EK-2) oluşturulup bilişim araçlarının eğitim-öğretim ortamından kaldırmasıyla ilgili tüm detaylar yönergeye işlendi.

Projenin birinci aşaması olan bilişim araçlarının eğitim ortamlarındaki olumsuz etkilerinin azaltılması ortaokul ve liselerde uygulanacaktır.

    Projenin ikinci aşaması olan teknoloji bağımlılığıyla ilgili koruyucu ve önleyici çalışmalar ise tüm eğitim kademelerinde uygulanacaktır.

 

Projenin Uygulama Aşamaları:

1.       "Okullarda Bilişim Araçları Kullanım Yönergesinin" Batman Valiliği bünyesinde oluşturulan Bağımlılıkla Mücadele Üst Kuruluna sunulup ek karar alınması.

2.          İl Milli Eğitim Müdürlüğü (Mesleki ve Teknik Eğitim Şubesi) ortaokul ve liselerden ihtiyaç duyan okullara, müdür yardımcılarının odası için "Bilişim Aracı Dolabı" yaptırması kararının alınması

3.          Okul müdürlerine/yardımcılarına projenin okullarda uygulama süreci ve yönergesi üzerine bilgilendirme seminerinin verilmesi.

4.      Ortaokul ve lise müdürlüklerinin Teknoloji Bağımlılığı Okul Komisyonu oluşturup ilk toplantılarını yapmaları

5.      Teknoloji Bağımlılığı Okul Komisyonunun Okul Eylem Planı Hazırlaması

6.      Teknoloji Bağımlılığı Okul Komisyonunun Ekim 2019 tarihi itibariyle projeyi başlatmaları gerekmektedir.

7.      Teknoloji Bağımlılığı Okul Komisyonunun dönem sonlarında üst komisyona rapor vermesi

8.      Teknoloji Bağımlılığı Okul Komisyonunun hazırlamış olduğu okul eylem planında belirtilen faaliyetlerin e-rehberlik modülüne işlenmesi

9.      Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Projesi (TBM) kursunun okullarda sağlıklı yürütülebilmesi için Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün bu kurslarla ilgilenen bir müdür yardımcısı görevlendirmesi

10.  TBM Formatörleri ve TBM çalışmaları için Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünden görevlendirilen müdür yardımcısının tüm rehber öğretmenlere TBM kursu açılma süreci, eğitim içeriği, proje vb. konularla ilgili bilgilendirme semineri vermesi

11.  İl Milli Eğitim Müdürlüğü (Özel Eğitim Şubesi ) okul müdürlüklerine TBM kurslarının açılması amaçlı bilgilendirme yazısı göndermesi

12.  TBM uygulayıcı rehber öğretmenlerin okullarında TBM kurslarının açılması ve açılan bu kursların görsellerinin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün görevlendirmiş olduğu müdür yardımcısına iletmesi

13.  Ortaokul ve lise öğrenci velilerine yönelik Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Yetişkin Eğitiminin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Eğitim Akademilerinin (Veli Akademisi) tarafından uygulama planı hazırlanması, resmi yazışmalar vb. iş ve işlemlerinin organize edilmesi.

14.  Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Eğitim Akademileri (Veli Akademisi) tarafından organize edilen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Yetişkin Eğitimi Faaliyetleri TBM formatörleri tarafından gerçekleştirilmesi.